English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

26 Ιανουαρίου 2012

krapfen βερολινέζικα

     Αν είστε λάτρης των ντόνατς ή θέλετε να ευχαριστήσετε να πιτσιρίκια σας με ένα γλύκισμα δοκιμάστε αυτό. Θα κολλήσετε...



 

    Υλικά
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κρόκοι  από μεγάλα αυγά
60 γρ ζάχαρη
25γρ μαγιά φρέσκια
1 γεμάτο φλυτζάνι χλιαρό γάλα (230 m. l. )
100 γρ. βούτυρο αγελ.
λίγο αλάτι


Για το τηγάνισμα

600 m.l. Ηλιέλαιο
100 γρ μαργαρίνη

Μαρμελάδα βερύκοκο ή πραλίνα για το γέμισμα
Ζάχαρη Άχνη

    Εκτέλεση
Βάζετε στο κάδο του μίξερ ή σε μιά λεκανίτσα το αλεύρι με μια τσιμπιά αλάτι και το ανακατεύετε.
Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε μία κ.σ. από τη ζάχαρη και τη μαγιά θρυματισμένη.
Προσθέτετε το γάλα (χλιαρό )και ανακατεύετε  απαλά να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη,
μέσα στη λακούβα που έχετε δημιουργήσει.
Το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε 15΄να φουσκώσει και να αφρίσει.
Στο μεταξύ λειώνετε το βούτυρο σε μπρίκι σε χαμηλή φωτιά.


 Προσθέστε τώρα και την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους και το βούτυρο λειωμένο (χλιαρό)


Ζυμώνετε πολύ καλά να γίνει μια μαλακή και βελούδινη ζύμη που να ξεκολλάει εύκολα από το μπώλ.
Μην σας ξεγελάσει, στην αρχή  φαίνεται αραιή αλλά με το ζύμωμα σφίγγει Αν ακολουθήσετε τις δοσολογίες πιστά θα έχετε άριστο αποτέλεσμα. Άν όμως χρειαστεί μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμη, ή λίγο γάλα άν είναι σφιχτή.



Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου, να διπλασιαστεί σε μέγεθος



Την ανοίγετε με το πλάστη χοντρό φύλο πάχους 2εκ, και κόβετε με στρογγυλό κουπάτ, 
δίσκους 6 εκ.διάμετρο.

Τα σκεπάζουμε πάλι με μία πετσέτα και τ΄αφήνουμε για 15΄λεπτα περίπου να ξαναφουσκώσουν.


Βάζετε σε μικρή κατσαρόλα το ηλιέλαιο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
Εδώ θέλει  λίγο προσοχή τώρα να μην κάψει πολύ. Θα πρέπει να τηγανιστούν σε μέτρια φωτιά.
ή σε κλίμακα 1-12 της εστίας αφήστε το σταθερά στο 5-6
Μόλις χρυσίσουν από τη μία πλευρά τα γυρνάτε και από την άλλη .
Τα βάζετε αμέσως σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
Τα κόβετε στη μέση όπως τα σάντουιτς και τα γεμίζετε.
Πασπαλίζετε με άχνη και είναι έτοιμα να τα απολαύσετε .


cinnamon bunns (ντόνατς με κανέλα και σταφίδες)


 
Υλικά
   για τη ζύμη
  500 γρ.  αλεύρι
  1,5 κούπα γάλα
  1 φακελάκι μαγιά
  2 κ.σ. ζάχαρη
  ελάχιστο αλάτι
  1 αυγό
  100 γρ. βούτυρο

   για τη γέμιση
   σταφίδες, καστανή ζάχαρη κατά βούληση
   λίγη κανέλα
 
   Εκτέλεση
  Βάζουμε το μισό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε μπολ για 15' να φουσκώσει.
  Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και  ζυμώνουμε να ενωθεί το μείγμα.
  Προσθέτουμε τη μαγιά, το αυγό και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε.
  Ανοίγουμε σε φύλλο και σκεπάζουμε με πετσετούλα για μισή ώρα να φουσκώσει.
  Μετά τη μισή ώρα ξανανοίγουμε σε φύλλο.Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, τις σταφίδες και την κανέλα και τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά.
  Κόβουμε σε φέτες πάχους 2-3 εκ. και τοποθετούμε σε ταψί αραιά.Αφήνουμε πάλι για μισή ώρα να φουσκώσουν και ψήνουμε στους 180C για 30'.
  Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη πριν το ψήσιμο.
  Αν θέλουμε περιχύνουμε με λίγο μέλι.