English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

8 Ιανουαρίου 2013

Βασιλόπιτα του 2013



 
     
     Υλικά
5 μεγάλα αυγά
1 2/3 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 κ.γλ. φρέσκο σουρωμένο χυμό λεμονιού
250 γρ. ανάλατο βούτυρο
3/4 φλιτζ φρέσκο γάλα
2 κ.σ. κονιάκ
ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 φλιτζ. αλεσμένα αμύγδαλα
1/2 κ.γλ. μαστίχα αλεσμένη σε γουδί μαζί με μία πρέζα ζάχαρη
3/4 φλιτζ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή νιφάδες μαύρης σοκολάτας
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

        Εκτέλεση
   Η πιο απλή εκτέλεση που μπορείτε να φανταστείτε.Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από 50 γρ. αλεύρι και τη σοκολάτα, για 4 λεπτά ακριβώς.Στο τέλος αναμιγνύουμε το αλεύρι με τη σοκολάτα και το ανακατεύουμε απαλά μέσα στο μείγμα.
   Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι 30 εκ. και στρώνουμε μια λαδόκολλα στη βάση του.Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180 C για 1 ώρα.Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα για το ψήσιμο και αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα.Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή καλύπτουμε με γλάσο σοκολάτας (1 κουβερτούρα και 1 κ.σ. βούτυρο).

Καροτόσουπα βελουτέ





600 γραμμ. καρότα
1 πράσο ψιλοκομμένο 
2 κλωνάρια σέλερι 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πατάτες
1/2 λίτρο ζωμός κρέατος
1 εκ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
1/4 κούπα λάδι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμενο
1 κ.σ. βούτυρο

 

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο και το βούτυρο το πράσο και το κρεμμύδι για 3’. Ψιλοκόβουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε για 3’ μέχρι να γυαλίσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό. Αφήνουμε να βράσει για 25’. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα πολτοποιούμε. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, ρίχνουμε τα αρωματικά και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5’. Σερβίρουμε με γιαούρτι.