Σελίδες

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

8 Μαΐου 2012

Τα μπριοσάκια μου (brioche)

Όταν έχω λίγο χρόνο φτιάχνω αυτά τα μπριοσάκια.Γίνονται πολύ εύκολα.Όταν κρυώσουν τα μοιράζω σε σακουλάκια στην κατάψυξη.Είναι η λιχουδιά μας για το πρωινό του σαββατοκύριακου.


     Υλικά
1 kgr. αλεύρι πολύ σκληρό(αυτό για τσουρέκια)
60 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακ. ξερή
500ml γάλα
180 γρ. ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού
2 βανίλιες
3 αυγά
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
αυγό για το άλειμμα





 Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 50C και τον κλείνω.Βάζω 100 ml γάλα + 80 γρ. αλεύρι + μαγιά σε ένα μπολ και ανακατεύω.Σκεπάζω με πετσέτα και βάζω στο σβηστό φούρνο.Βάζω όλα τα υλικά εκτός από τα αυγά και το αλεύρι ζεστά (σωστή θερμοκρασία είναι να αντέχει το δάχτυλό μας για 1 λεπτό ) στο μπολ του μίξερ.Ρυθμίζω το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτω τα αυγά, τη μαγιά, το αλεύρι.Σε όλα τα στάδια ανακατεύω με γάντζο.Δυναμώνω στη μεσαία ταχύτητα και χτυπάω τη ζύμη για 10 λεπτά περίπου.Πρέπει να μην κολλάει στα τοιχώματα στο τέλος του ζυμώματος.Σκεπάζω με πετσέτα και βάζω στο σβηστό φούρνο για 2-3 ώρες.Μπορείτε μέχρι εδώ να δουλέψετε το βράδυ και να βάλετε τη ζύμη στο ψυγείο.Η χαμηλή θερμοκρασία θα καθυστερήσει το φούσκωμα της ζύμης κάποιες ώρες,έτσι η ζύμη σας θα είναι έτοιμη το πρωί.
Βάζετε χαρτί ψησίματος σε δύο ταψιά του φούρνου.Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και από κάθε μισό πλάθετε 20 στρογγυλά μπριοσάκια.Βάζετε τα ταψιά στο σβηστό φούρνο να φουσκώσουν τα μπριος.Αλείφετε με αυγό την επιφάνεια και ψήνετε στους 180C 10 λεπτά περίπου.Αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα και διατηρείτε σε σακούλα.Μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη και να βγάζετε όσα χρειάζεστε κάθε φορά.Θα είναι σαν φρεσκοψημένα.