Σελίδες

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

10 Δεκεμβρίου 2013

Πανετόνε (panetone)

    Νόμιζα  ότι η παρασκευή του πανετόνε ήταν αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα.Είχα απορρίψει αρκετές συνταγές πολύπλοκες και είχα εγκαταλείψει την ιδέα του σπιτικού Πανετόνε.Μέχρι που ανακάλυψα αυτή τη συνταγή και σας προτείνω να τη δοκιμάσετε.

  

Υλικά

3 κούπες αλεύρι και λίγο ακόμη
3 αυγά
1/4 κούπας νερό χλιαρό
1/4 κούπας γάλα χλιαρό
1 φακ. μαγιά
100 gr. βούτυρο
1/2 κούπας ζάχαρη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
2 βανίλιες
1 κ.γ. αλάτι
1 κούπα σταφίδες μαύρες και ξανθές
1/4 κούπας κόντιτα 
(εγώ αντί για σταφίδες και κόντιτά έβαλα ένα πακέτο 100γρ. ψηφίδες σοκολάτας)
 

 Εκτέλεση

  Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το γάλα και το νερό.Από πάνω πασπαλίζουμε τη μαγιά.Προσθέτουμε 4 κ.σ. αλεύρι και 1κ.σ. ζάχαρη.Αναμειγνύουμε τα υλικά καλά και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 30 λεπτά.
   Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα αυγά,τη ζάχαρη,τα ξύσματα,τη βανίλια και τη μαγιά.
   Αναμειγνύουμε τα υλικά και βάζουμε το μίξερ να δουλεύει χαμηλά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι.Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε για 5 λεπτά.Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και χτυπάμε να ενσωματωθεί στη ζύμη.Τέλος προσθέτουμε σταφίδες και κόντιτα.
   Αδιάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίς να ζυμώσουμε την κάνουμε μια μπάλα και τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ.Λαδώνουμε την ζύμη και καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη.Θέλουμε η ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο, αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουμε 3 ίσως και 4 ώρες.

 

   Αφού φουσκώσει η ζύμη μας τη βάζουμε σε βουτυρωμένη ψηλή φόρμα για να έχει το ύψος του πανετόνε.Αν δεν έχετε μπορείτε να τη βάλετε σε πιο χαμηλή φόρμα και να επενδύσετε τα τοιχώματά της εσωτερικά με χοντρή λαδόκολλα.
   Αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για 2-3 ώρες και ψήνουμε στους 175-180C για 45 λεπτά.Αφού δοκιμάσουμε με καλαμάκι για να ελέγξουμε το ψήσιμο αφήνουμε να κρυώσει τελείως για να το κόψουμε.