Αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε ανάμεσα σε καρυδόπιτα και ραβανί σας έχω τη λύση!!!
12 αβγά
12 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ψιλό σιμιγδάλι
2 κουταλιές της σούπας χονδρό σιμιγδάλι
6 κουταλιές της σούπας τριμμένο καρύδι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια (περίπου) ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι
1 βανίλια
1 κουταλάκι κανέλλα
2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
βούτυρο για το ταψί
τριμμένη φρυγανιά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
5 κούπες ζάχαρη
2 ½ κούπες νερό
1 κουταλάκι γλυκόζη
Εκτέλεση
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μίξερ, για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνετε μέσα το ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ.
Χωριστά, χτυπάτε τα ασπράδια, μέχρι να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτετε σιγά σιγά στους κρόκους.
Χωρίζετε το μείγμα στα 2, δηλαδή σε δυο διαφορετικά μπολ. Στο μισό προσθέτετε το σιμιγδάλι και στο άλλο μισό το καρύδι μαζί με την κανέλα.
Βουτυρώνετε καλά το ταψί (νούμερο 30 κατά προτίμηση) και στη συνέχεια πασπαλίζετε από πάνω με την τριμμένη φρυγανιά. Στρώνετε καλά το μείγμα καρυδιού, ισιώνοντάς το
μέχρι να απλωθεί παντού ομοιόμορφα. Κατόπιν ρίχνετε σιγά, σιγά το μείγμα με το σιμιγδάλι και το απλώνετε απαλά σ όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Όσο ψήνεται η καρυδόπαστα, ετοιμάζετε το σιρόπι, το οποίο και βράζετε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτετε το κονιάκ.
Όταν είναι έτοιμη η καρυδόπαστα, την αποσύρετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια τη σιροπιάζετε κουταλιά κουταλιά, για να μην καθίσει.
12 αβγά
12 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ψιλό σιμιγδάλι
2 κουταλιές της σούπας χονδρό σιμιγδάλι
6 κουταλιές της σούπας τριμμένο καρύδι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια (περίπου) ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι
1 βανίλια
1 κουταλάκι κανέλλα
2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
βούτυρο για το ταψί
τριμμένη φρυγανιά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
5 κούπες ζάχαρη
2 ½ κούπες νερό
1 κουταλάκι γλυκόζη
Εκτέλεση
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μίξερ, για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνετε μέσα το ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ.
Χωριστά, χτυπάτε τα ασπράδια, μέχρι να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτετε σιγά σιγά στους κρόκους.
Χωρίζετε το μείγμα στα 2, δηλαδή σε δυο διαφορετικά μπολ. Στο μισό προσθέτετε το σιμιγδάλι και στο άλλο μισό το καρύδι μαζί με την κανέλα.
Βουτυρώνετε καλά το ταψί (νούμερο 30 κατά προτίμηση) και στη συνέχεια πασπαλίζετε από πάνω με την τριμμένη φρυγανιά. Στρώνετε καλά το μείγμα καρυδιού, ισιώνοντάς το
μέχρι να απλωθεί παντού ομοιόμορφα. Κατόπιν ρίχνετε σιγά, σιγά το μείγμα με το σιμιγδάλι και το απλώνετε απαλά σ όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Όσο ψήνεται η καρυδόπαστα, ετοιμάζετε το σιρόπι, το οποίο και βράζετε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτετε το κονιάκ.
Όταν είναι έτοιμη η καρυδόπαστα, την αποσύρετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια τη σιροπιάζετε κουταλιά κουταλιά, για να μην καθίσει.