English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

19 Μαΐου 2012

Αυθεντικά κρουασαν (croissant)


 
 
 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 1 1/2 φακελάκι μαγιά
 5 κ. σ. ζάχαρη
 1 κ.γλ αλάτι
 300 ml χλιαρό γάλα
 300 γρ. βούτυρο αγελαδινό ( πλάκα όχι soft)


 


 1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με το γάντζο του μίξερ ή στο χέρι για 10 περίπου λεπτά.
2. Αλευρώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1-1 1/2 ώρα περίπου.
3. Εν τω μεταξύ βάζουμε το βούτυρο ανάμεσα σε δύο ζελατίνες και το ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλο σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια σε μέγεθος μεγαλύτερο απ το μέγεθος του βουτύρου.
5. Βάζουμε στη μέση το βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να κλείσει μέσα της το βούτυρο.
6. Το πατάμε ελαφρά με τον πλάστη μας
7.και το ανοίγουμε πάλι σε παραλληλόγραμμο φύλλο.
8.Ξαναδιπλώνουμε τη ζύμη μας και με πινέλο το καθαρίζουμε από το έξτρα αλεύρι.
9. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε και πάλι σε παραλληλόγραμμο
10. το οποίο ξαναδιπλώνουμε και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά.
11. Ανοίγουμε και πάλι τη ζύμη την ξαναδιπλώνουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
Μόλις βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο την κόβουμε στη μέση και με τον πλάστη ανοίγουμε δύο παραλληλόγραμμα φύλλα.
12. Κόβουμε τριγωνάκια ζύμης
13. και τα τυλίγουμε
14. σε κρουασάν
15. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα αλείφουμε με λίγο αυγό
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.
Φροντίζουμε πάντα όποτε ανοίγουμε το φύλλο η επιφάνεια μας να είναι καλά αλευρωμένη, και κάθε φορά που βάζουμε το φύλλο στο ψυγείο με πινέλο διώχνουμε το περιττό αλεύρι.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και γέμιση στα κρουασάν ότι μας αρέσει.