Σελίδες

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

23 Δεκεμβρίου 2011

Γαλοπούλα γεμιστή

 Σας έχω μια καινούρια συνταγή για ζουμερή και τρυφερή γαλοπούλα.Εγώ ήδη τη δοκίμασα.Εσείς;



   

ΥΛΙΚΑ 

  • 1 γαλοπούλa 3,5-4,5 κιλά 
  • ¼ του φλιτζανιού χυμό λεμόνι
  • ½ του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
  • ½ του φλιτζανιού μαργαρίνη λιωμένη
  • Αλατοπίπερο


ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ

  • 4 λίτρα νερό
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι αλάτι


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 6 κ.σ. βούτυρο
  • Τα εντόσθια της γαλοπούλας
  • 1/2 του κιλού μοσχαρίσιο κιμά
  • 1/4 του φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα
  • 1/4 του φλιτζανιού κουκουνάρια
  • 1/4 του φλιτζανιού σταφίδες
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου


ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

  • 1/2 κιλό κάστανα
  • 1/2 κιλό αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 1/2 κιλό αποξηραμένα βερίκοκα
  • 3 μεγάλα κυδώνια
  • 4 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
  • 9 κ.σ. βούτυρο
  • 9 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ζάχαρη

Προετοιμασία 

   Βάλτε το νερό με τη ζάχαρη και το αλάτι σε μια μεγάλη λεκάνη για να χωρέσει τη γαλοπούλα. Καθαρίστε τη γαλοπούλα, ξεπλύντε τες και κρατήστε τα εντόσθια για τη γέμιση. Βάλτε τη γαλοπούλα στη μαρινάτα από το προηγούμενο βράδυ.
   Ετοιμάστε τη γέμιση. Ξεπλύντε τα συκωτάκια της γαλοπούλας και κόψε σε μικρά κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα εντόσθια, τον κιμά και το κρεμμύδι να πάρουν χρώμα. Προσθέστε στη συνέχεια και το ρύζι, τα κάστανα – σε κομματάκια – τα κουκουνάρια, το κονιάκ και αλατοπιπερώστε. Συνεχίστε το ανακάτεμα και συμπληρώστε το ζωμό κότας. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε τη γέμιση να κρυώσει.
  Βγάλτε το κρέας από τη μαρινάδα, στραγγίξτε και ξεκινήστε την προετοιμασία. Αλατοπιπερώστε τη γαλοπούλα εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά. Γεμίστε τη γαλοπούλα με τη γέμιση ξεκινώντας από το στήθος. Βάλτε όση χρειαστεί και στη συνέχεια ράψτε την γαλοπούλα για να κρατήσετε τη γέμιση στο εσωτερικό της γαλοπούλας.
   Προθέρμανετε το φούρνο στους 180oC. Βάλτε τη γαλοπούλα στη γάστρα. Ανακατέψτε το χυμό πορτοκάλι, το χυμό λεμόνι και τη μαργαρίνη και αλείψτε καλά όλη την επιφάνεια του πουλερικου. Σκεπάστε την γάστρα και βάλτε στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά για 3 ½ ώρες. Κρατήστε λίγο από την επάλειψη για αργότερα.
   Στο μεταξύ ετοιμάστε τα συνοδευτικά . Βράστε τα κάστανα και βάλτε σε κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι ζωμό κρέατος, 2 κ.σ. βούτυρο να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα. Αλατίστε και κρατήστε στην άκρη. Βάλτε παράλληλα τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα σε δύο φλιτζάνια ζωμό κρέατος να φουσκώσουν για λίγη ώρα και στη συνέχεια σοτάρετε σε βούτυρο για 10 λεπτά να καραμελώσουν. Τέλος πλύντε και καθαρίστε τα κυδώνια. Κόψτε σε κομμάτια και βάλτε σε ένα σκεύος μαζί με ένα φλιτζάνι ζωμό κρέατος, 3 κ.σ. βούτυρο, και λίγο αλάτι. Αφήστε να σιγοβράσουν και πασπαλίστε με μπαχάρι και ζάχαρη. Ανακατέψτε να λιώσει η ζάχαρη και κρατήστε όλα τα υλικά για το σερβίρισμα.

   Αφού σιγοψηθεί η γαλοπούλα, ανοίξτε τη γάστρα και αλείψτε με το υπόλοιπο μείγμα πορτοκαλιού, λεμονιού και μαργαρίνης. Δυναμώστε τη φωτιά στους 220oC και συνεχίστε το ψήσιμο για 20-30 λεπτά ακόμη να πάρει χρώμα η γαλοπούλα.

   Βγάλτε τη γαλοπούλα από το φούρνο και σκεπάστε τη γάστρα. αφήστε για περίπου μισή ώρα για να μπορέσετε να την κόψετε σε κομμάτια και να μην διαλυθεί. Σερβίρετε μαζί με τα συνοδευτικά κυδώνια, δαμάσκηνα, κάστανα και βερίκοκα.