Σελίδες

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

26 Σεπτεμβρίου 2012

Μουστοκούλουρα

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή φτιάχνω τα αγαπημένα μου μουστοκούλουρα.Έχω δοκιμάσει κάποιες συνταγές αλλά δεν είχα βρει την "ιδανική".Μέχρι φέτος.Μέτα από περιήγηση στο διαδίκτυο τροποποιήσεις και δοκιμές κατέληξα σε αυτό το αποτέλεσμα.Είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε όσο κι εγώ.Επίσης είμαι σίγουρη ότι δεν θα μείνει ψίχουλο ο΄πως συνέβη και σε μένα όταν τα έφτιαξα.


Υλικά
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
310 ml ελαιόλαδο
110 ml πετιμέζι
110 γρ. ζάχαρη
1 γεμάτο κ. γ. κανέλα
¼ κ. γ. γαρίφαλο
60 ml χυμό πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένο
½ κ.γ. μαγειρική σόδα

Εκτέλεση
Σ' ένα μπωλ ανακατέψτε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Στο μπωλ του μίξερ έχοντας βάλει το εξάρτημα 'φτερό' προσθέστε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Χτυπήστε τα σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά.
Σ' ένα μικρό μπωλ ρίξτε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη μαγειρική σόδα και ανακατέψτε με ένα κουταλάκι μέχρι η σόδα να διαλυθεί και να αρχίσει να αφρίζει. Προσθέστε τα στο μπωλ του μίξερ  και συνεχίστε να χτυπάτε σε μεσαία ταχύτητα.
Προσθέστε το μείγμα αλεύρι-μπέικιν πάουντερ λίγο λίγο μέσα στο μπωλ του μίξερ ανακατεύοντας συνεχώς σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και να έχετε μια ομοιογενή, μαλακιά ζύμη, για 5 λεπτά περίπου. Αν χρησιμοποιείτε μίξερ χειρός, μόλις σχηματιστεί ζύμη, ξεκινήστε να την δουλεύετε με τα χέρια σας.
 Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Τοποθετήστε λαδόκολλες σε δύο μεγάλα ταψιά.
 Κόψτε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια και πλάστε κορδόνια πάχους 2 εκ. και μήκους 17 εκ. Πάρτε κάθε κορδόνι και σχηματίστε μικρά κουλουράκια.
Τοποθετήστε τα κουλουράκια στα ταψιά, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Τα μουστοκούλουρα θα απλώσουν αρκετά.
Ψήστε για 13-15 λεπτά, μέχρι τα μουστοκούλουρα να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να είναι μαλακά όταν τα ακουμπάτε στη μέση.
Μόλις ψηθούν, βγάλτε το ταψί απ' το φούρνο και τοποθετήστε τα μουστοκούλουρα πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν.
Μπορείτε να διατηρήσετε τα μουστοκούλουρα, κλεισμένα αεροστεγώς, μέχρι και 4 εβδομάδες. Κάθε μέρα που περνάει θα είναι και πιο νόστιμα.