English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

24 Νοεμβρίου 2012

Μελομακάρονα μπουκίτσες

Μόλις εγκαινίασα τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο.Το σπίτι έχει μοσχοβολίσει αρώματα!Κανέλα, γαρύφαλλο,πορτοκάλι....και voila!!!!!! Τα πρώτα μελομακάρονα είναι στη πιατέλα.
Φέτος δοκίμασα καινούγια συνταγή και με τις απαραίτητες αλλαγές έγιναν καταπληκτικά.



         

  Υλικά
400 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. ζάχαρη καστανή
250 γρ. σιμιγδάλι
1 κ.σ. κανελογαρύφαλλο σκόνη
1 κ.σ. σόδα
310 γρ. χυμό από 1 λεμόνι,3 μανταρίνια,και το υπόλοιπο πορτοκάλια
90 γρ. κονιάκ
ξύσμα από 1 λεμόνι,1 μανταρίνι και 1 πορτοκάλι
15 γρ. μπέικιν παουντερ
300 γρ.αλεύρι ολικής 
αλεύρι μπλέ για όλες τις χρήσεις(θα πάρει 500-700 γρ.)




       

  Σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
950 γρ. νερό
 500 γρ. μέλι



          


   Εκτέλεση
    Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη για δέκα λεπτά.Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και χτυπάμε άλλα 5 λεπτά.Βάζουμε τη σόδα στο χυμό ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στο μείγμα.Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μπαχαρικά,το ξύσμα και το κονιάκ.Βάζουμε σε μπολ τα αλεύρια και το μπέικιν και τα ανακατεύουμε.τα προσθέτουμε και αυτά ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.
    Πλάθουμε μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για 40 λεπτά,ένα ταψί τη φορά.μας γίνονται 3 ταψιά φούρνου με μικρά μελομακάρονα.
    Για το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά μαζί.Σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό και τα μελομακάρονα χλιαρά.Πάντα είχα το πρόβλημα της σωστής θερμοκρασίας των υλικών για το σιρόπιασμα.Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο ζεστά είναι τα υλικά τόσο περισσότερο σιρόπι απορροφά το γλυκό.Στη συγκεκριμένη λοιπόν συνταγή επειδή έχουμε σιμιγδάλι θέλουμε να απορροφήσει σιρόπι για να μην το νιώθουμε στο δόντι.
    Σιροπιάζουμε μέσα στο ταψί.Τα γυρίζουμε μία φορά και τα βγάζουμε.Πασπαλίζουμε με μπόλικο καρύδι χονδροτριμμένο.