Σήμερα έφτιαξα hamburger για μεσημέρι.Με φρέσκο μπιφτέκι,όχι κατεψυγμένο.Με ψωμάκι δικό μου,όχι του super market.Με σος χειροποίητη,όχι μαγιονέζα.Θα μου πείτε,που χρόνος για όλα αυτά!!
Λοιπόν με τη σωστή προετοιμασία εγώ τα κατάφερα.Μπορείτε κι εσείς.
Έβαλα το προζύμι να φουσκώσει και στο μεταξύ έφτιαξα τον κιμά και τον φύλαξα στο ψυγείο.Συνέχισα με το ζυμάρι,και το έβαλα σε σακουλίτσα στο ψυγείο.Αυτή η προετοιμασία μπορεί να γίνει το πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.Το μεσημέρι ψήνουμε τα μπιφτέκια και τα ψωμάκια κι ετοιμάζουμε τη σος και μια σαλάτα.VOILA!!!!!!
Hamburger
1kg κιμά
1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη
1 αυγό
2 κ.σ. φρυγανιά τριμ.
αλατοπίπερο
μαϊντανό
δυόσμο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμ.
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε.Πλάθουμε 12 μπιφτέκια.
Ψωμάκια
20-30 γρ. μαργαρίνη
350 γρ. αλεύρι
200 ml γάλα χλιαρό
10 γρ. μαγιά ξερή
1 κ.γ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
Κάνουμε προζύμι με γάλα- μαγιά- ζάχαρη-3-4 κ.σ. αλεύρι.Αφήνουμε για 10 λεπτά.Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι για μερικά λεπτά.Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει.Πλάθουμε 6 στρογγυλά ψωμάκια και τα βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 20 λεπτά.Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180C και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Σος
2 κ.σ. μουστάρδα
3/4 κούπας λάδι
2 κρόκους (ρίχνουμε τα αυγά σε νερό που βράζει για 2 λεπτά)
3 κ.σ. μηλόξυδο
1/2 κ.γ. ζάχαρη
κρεμμύδι ψιλοκ.
αγγουράκι ψιλοκ.
κάπαρη
Βάζουμε σε μπολ μουστάρδα-κρόκους-μηλόξυδο-ζάχαρη και χτυπάμε με ξύλινη κουτάλα ή με σύρμα.Ρίχνουμε το λάδι λίγο-λίγο.Στο τέλος προσθέτουμε τα τρία τελευταία υλικά και ανακατεύουμε.