English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

24 Νοεμβρίου 2011

Μελομακάρονα με δαμάσκηνο



     Σίγουρα έχετε παραπάνω από μία συνταγές για μελομακάρονα.Γι'αυτό σας προτείνω μια διαφορετική συνταγή που πιστεύω θα σας ενθουσιάσει.Έχουν φοβερό άρωμα και εκπληκτική γεύση.


 



     1 και 1/2 φλ.λάδι
       1/2 φλ. βούτυρο
       1 kgr. αλεύρι
       1/4 φλ. κονιάκ
       3/4 φλ. χυμό πορτοκάλι
       ξύσμα πορτοκαλιού
       2 κ.γ. μπέικιν
       1 κ.γ. σόδα
       1 φλ. καστανή ζάχαρη
   Χτυπάμε λάδι-βούτυρο-ζάχαρη.Προσθέτουμε διαδοχικά όλα τα υπόλοιπα υλικά.Πλάθουμε στρογγυλά.Μπορούμε να βάλουμε από πάνω ένα δαμάσκηνο χωρίς κουκούτσι ή μισό καρύδι. Μπορούμε ακόμη να ψιλοκόψουμε δαμάσκηνα και καρύδια και να κάνουμε γέμιση.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι αφού μελώσουμε.
    Σιρόπι
     4 φλ. χυμό δαμάσκηνο ή κεράσι ή φραγκοστάφυλο
     4 φλ. καστανή, μαύρη ζάχαρη
      φλούδες λεμόνι
    Γέμιση 
     1 φλ. δαμάσκηνα
      1 φλ. καρύδια
     

blad cu nuca (χιονισμένες μπαλίτσες)

  Αυτό είναι το καλύτερο γλυκάκι που έχετε δοκιμάσει.Ταιριάζει με τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα αλλά είναι ότι πρέπει και για το απογευματινό καφεδάκι με τις φίλες μας.
 



          Παντεσπάνι
   280 γρ. αλεύρι
   200 γρ. ζάχαρη
   30 γρ. βούτυρο
   1 αυγό
   2 κ.σ. μέλι
   100 γρ. γάλα
   1 κ.σ. σόδα με χυμό μισού λεμονιού
    Χτυπάμε βούτυρο ,ζάχαρη προσθέτουμε το αυγό,το μέλι,τη σόδα και το γάλα με το αλεύρι λίγο λίγο.Βάζουμε σε ταψάκι 20x30 και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 35 λεπτά.
     Σάλτσα
    170 γρ. βούτυρο
    250 γρ. ζάχαρη
    2 κ.σ. κακάο
    5 κ.σ. γάλα
    6 κ.σ.ρούμι
  Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βάζουμε στη φωτιά. Βράζουμε για 5 λεπτά.
    1/4 kgr. καρύδα
  Αφού κρυώσει το παντεσπάνι το κόβουμε σε κομμάτια.Τα βουτάμε ένα ένα στη σάλτσα και αμέσως τα τυλίγουμε στην καρύδα.