Σελίδες

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

29 Οκτωβρίου 2012

Tarte Tatin Banana








Όλοι ή έστω οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει την tatin μήλου.Κλασική αξία!Τι θα λέγατε όμως να αντικαταστήσουμε τα μήλα με μπανάνες;





    Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας
6 μπανάνες
2 μήλα (προαιρετικά)
2 κ.σ. αμύγδαλα
50 γρ. βούτυρο
4 κ.σ. γεμάτες καστάνη ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. κανέλα
ξύσμα 1 πορτοκαλιου
2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι



   
  Εκτέλεση
   Βάζουμε σε πυρεξ για τάρτες το βούτυρο και το βάζουμε να λιώσει.Προσθέτουμε τη ζάχαρη,το μέλι, την κανέλα, το ξύσμα και το χυμό και τα αναμειγνυουμε καλά με ένα σειρμα ή με ένα πιρούνι.





Βάζουμε το πυρεξ στη φωτιά ή στο grill του φούρνου για να καραμελώσει το μιγμα.
Αφου το περιεχόμενο του πυρεξ έχει έρθει στη σύσταση που θέλουμε στρώνουμε από πάνω τα φρούτα. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο τέλος πάνω από τα φρούτα.Προσαρμόζουμε το φύλλο της σφολιάτας στο σκεύος μας και το απλώνουμε πάνω από τα φρούτα.Με ένα μαχαίρι σπρόχνουμε τη σφολιάτα στα τοιχώματα του πυρεξ για να καλύψουμε και τα πλαινά της τάρτας.Με τη μύτη του μαχαιριού τρυπάμε τη σφολιάτα σε 4-5 σημεία και ψήνουμε στους 200C για 20 λεπτά ώσπου να ροδίσει η σφολιάτα.Σβήνουμε το φούρνο και την αφήνουμε μέσα για 10 λεπτά.Μετά την αναποδογυρίζουμε -με προσοχή γιατί εχει υγρά-σε πιατέλα.Σερβίρουμε την tatin ζεστή με παγωτό.   




Κολοκυθοτυρόπιτα

Μην σας ξεγελάνε τα λίγα υλικά.Η πίτα αυτή γίνεται πεντανόστιμη ειδικά αν φτιαξετε μόνες σας και το φύλλο!






   Υλικά
2 κολοκύθια μεγάλα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. φέτα
2 κ.σ. ρύζι
5 κ.σ. λάδι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
1 ματσάκι αρωματικά (δυόσμο, μαϊντανό κ.α.) ψιλοκομμένα



   

  Εκτέλεση
  Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο σουρωτήρι για 1 ώρα.
  Βάζουμε το κρεμμύδι και το λάδι σε τηγάνι και το μαραίνουμε ελαφρά.Στίβουμε το κολοκύθι με τα χέρια και το προσθέτουμε στο τηγάνι.Αφού μαλακώσει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα χοντροτριμμένη και το ρύζι.Δοκιμάζουμε και ρίχνουμε αλάτι αν χρειάζεται.Ρίχνουμε  τα μπαχαρικά και τα αρωματικά.Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.







  Ζύμη
Χρησιμοποιούμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο σε συσκευασία από το super market ή φτιάχνουμε τη δική μας ζύμη.

 440 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. αλεύρι ολικής
1 αυγό
4 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. ξύδι
αλάτι
νερό όσο πάρει

   Εκτέλεση
   Βάζουμε σε μπολ τα αλεύρια, το μπέικιν, το αλάτι.Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο, το λάδι, το ξύδι, και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο νερό μέχρι να έχουμε μια ζύμη σφιχτή αλλά ελαστική.Ανοίγουμε δύο φύλλα.Λαδώνουμε με μπόλικο λάδι το ταψί του φούρνου, απλώνουμε το ένα φύλλο και αδειάζουμε τη γέμιση.Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και γυρίζουμε κόθρο τις άκρες.Χαράζουμε σε 12 κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 45-50 λεπτά.