Αν είστε λάτρης των ντόνατς ή θέλετε να ευχαριστήσετε να πιτσιρίκια σας με ένα γλύκισμα δοκιμάστε αυτό. Θα κολλήσετε...
Υλικά
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κρόκοι από μεγάλα αυγά
60 γρ ζάχαρη
25γρ μαγιά φρέσκια
1 γεμάτο φλυτζάνι χλιαρό γάλα (230 m. l. )
100 γρ. βούτυρο αγελ.
λίγο αλάτι
Για το τηγάνισμα
600 m.l. Ηλιέλαιο
100 γρ μαργαρίνη
Μαρμελάδα βερύκοκο ή πραλίνα για το γέμισμα
Ζάχαρη Άχνη
Εκτέλεση
Βάζετε στο κάδο του μίξερ ή σε μιά λεκανίτσα το αλεύρι με μια τσιμπιά αλάτι και το ανακατεύετε.
Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε μία κ.σ. από τη ζάχαρη και τη μαγιά θρυματισμένη.
Προσθέτετε το γάλα (χλιαρό )και ανακατεύετε απαλά να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη,
μέσα στη λακούβα που έχετε δημιουργήσει.
Το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε 15΄να φουσκώσει και να αφρίσει.
Στο μεταξύ λειώνετε το βούτυρο σε μπρίκι σε χαμηλή φωτιά.
Υλικά
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κρόκοι από μεγάλα αυγά
60 γρ ζάχαρη
25γρ μαγιά φρέσκια
1 γεμάτο φλυτζάνι χλιαρό γάλα (230 m. l. )
100 γρ. βούτυρο αγελ.
λίγο αλάτι
Για το τηγάνισμα
600 m.l. Ηλιέλαιο
100 γρ μαργαρίνη
Μαρμελάδα βερύκοκο ή πραλίνα για το γέμισμα
Ζάχαρη Άχνη
Εκτέλεση
Βάζετε στο κάδο του μίξερ ή σε μιά λεκανίτσα το αλεύρι με μια τσιμπιά αλάτι και το ανακατεύετε.
Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε μία κ.σ. από τη ζάχαρη και τη μαγιά θρυματισμένη.
Προσθέτετε το γάλα (χλιαρό )και ανακατεύετε απαλά να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη,
μέσα στη λακούβα που έχετε δημιουργήσει.
Το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε 15΄να φουσκώσει και να αφρίσει.
Στο μεταξύ λειώνετε το βούτυρο σε μπρίκι σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέστε τώρα και την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους και το βούτυρο λειωμένο (χλιαρό)
Ζυμώνετε πολύ καλά να γίνει μια μαλακή και βελούδινη ζύμη που να ξεκολλάει εύκολα από το μπώλ.
Μην σας ξεγελάσει, στην αρχή φαίνεται αραιή αλλά με το ζύμωμα σφίγγει Αν ακολουθήσετε τις δοσολογίες πιστά θα έχετε άριστο αποτέλεσμα. Άν όμως χρειαστεί μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμη, ή λίγο γάλα άν είναι σφιχτή.
Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου, να διπλασιαστεί σε μέγεθος
Την ανοίγετε με το πλάστη χοντρό φύλο πάχους 2εκ, και κόβετε με στρογγυλό κουπάτ,
Τα σκεπάζουμε πάλι με μία πετσέτα και τ΄αφήνουμε για 15΄λεπτα περίπου να ξαναφουσκώσουν.
Βάζετε σε μικρή κατσαρόλα το ηλιέλαιο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
Εδώ θέλει λίγο προσοχή τώρα να μην κάψει πολύ. Θα πρέπει να τηγανιστούν σε μέτρια φωτιά.
ή σε κλίμακα 1-12 της εστίας αφήστε το σταθερά στο 5-6
Μόλις χρυσίσουν από τη μία πλευρά τα γυρνάτε και από την άλλη .
Τα βάζετε αμέσως σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
Τα κόβετε στη μέση όπως τα σάντουιτς και τα γεμίζετε.
Πασπαλίζετε με άχνη και είναι έτοιμα να τα απολαύσετε .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου