Σελίδες

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

20 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακάρονα με γέμιση


 

  Υλικά
4 φλιτζάνια ελαιόλαδο (ή καλαμποκέλαιο για πιο τραγανά/ ελαφριά μελομακάρονα)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι κονιάκ
2 κοφτά κ.γ σόδα
4 κ.γ baking powder
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
2 κιλά αλεύρι
Γαρύφαλλο σε σκόνη (ελάχιστο στη μύτη του κουταλιού)
Κανέλα
Καρύδια
Ζάχαρη άχνη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
4 φλιτζάνια νερό
4 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια μέλι

Εκτέλεση
01Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού
02Διαλύστε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, προσθέστε και το γαρύφαλλο και προσθέστε και το χυμό στα υπόλοιπα υλικά
03Ανακατέψτε όλα τα υλικά να γίνουν ένα σώμα. Καλό είναι να το κάνετε με το χέρι, γιατί τα περισσότερα υλικά είναι υγρά
04Ανακατέψτε το αλεύρι με το baking powder και προσθέστε το σιγά, σιγά στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά
05Αναμίξτε το ζυμάρι  μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Δεν χρειάζεται πολύ ώρα ζύμωμα
06Αφήστε τη ζύμη 10 λεπτά στο μπολ να "σταθεί"
07Στο μεταξύ χοντροκόψτε το καρύδι και ανακατέψτε το με λίγη κανέλα και ζάχαρη άχνη
08Κάντε τη ζύμη μικρά μπαλάκια με τα χέρια σας. Ανοίξτε τα μέσα στην παλάμη σας και γεμίστε με μια κουταλιά από το χοντροκομμένο καρύδι. Κλείστε τη ζύμη και στρώστε τα μελομακάρονα στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω
09Βάλτε τα μελομακάρονα σε ταψί (όχι λαμαρίνα) χωρίς να το λαδώσετε ή να το βουτυρώσετε
10Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στου 200 C για 20 με 25 λεπτά
11Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάστε το σιρόπι σου. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι να πάρουν βράση. Το σιρόπι θα αφρίσει. Αφαιρέστε με ένα σουρωτήρι τον αφρό και αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά. Κλείστε τη φωτιά και κρατήστε το σιρόπι ζεστό.
12Όταν τα μελομακάρονα είναι έτοιμα, βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε τα 5 λεπτά πριν ξεκινήσετε να τα σιροπιάζετε
13Με μια μεγάλη κουτάλα ξεκινήστε να περιχύνετε τα μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι. Αφήστε τα μερικά λεπτά να τραβήξουν και γυριστέ τα από την ανάποδη. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για μια ακόμη φορά. Αφήστε τα μελομακάρονα και πάλι να πιουν το σιρόπι μερικά λεπτά. Γυρίστε τα μελομακάρονα και αφήστε τα μια ώρα μέσα στο ταψί να τραβήξουν όσο περισσότερο σιρόπι γίνεται.
14Βάλτε τα μελομακάρονα σε  πιατέλα και πασπαλίστε τα με το καρύδι της γέμισης, ελαφρώς πιο ψιλοκομμένο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου