English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

20 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακάρονα

   

Δοκίμασα σήμερα αυτή τη συνταγή και ενθουσιάστηκα. Είναι ένα μελομακάρονο τραγανό, ζουμερό και μελωμένο. Είναι πειρασμός!!
 Υλικά
2 κούπες (250γρ) ελαιόλαδο ή 1 ελαιόλαδο και 1 ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα κονιάκ
1 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκ. σόδα
1 κουτ. γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού & λεμονιού
1 κουτ. γλυκ. τριμμένη κανέλα και γαρύφαλλο
1/2 - 3/4 της κούπας σιμιγδάλι χοντρό
1 κιλό αλεύρι 
300 γρ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
2 κούπες μέλι
1/2 πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το λάδι με την ζάχαρη. Προσθέτετε την σόδα που την διαλύετε στο χυμό πορτοκάλι.Ρίχνετε το κονιάκ, το ξύσμα, το μπέικιν , τα μπαχαρικά, τα καρύδια και το σιμιγδάλι.
Σιγά - σιγά προσθέτετε και το αλεύρι. Ανάβετε το φούρνο σου στους 170 στον αέρα. Στρώνετε λαδόκολλα στο ταψί . Πλάθετε σε ότι σχήμα θέλετε.
Ψήνετε για 20 λεπτά περίπου. Τα αφήνετε να κρυώσουν. Τραβάτε την λαδόκολλα και τα αφήνετε μέσα στο ταψί.
Ετοιμάζετε το σιρόπι με το μισό μέλι.
Το ρίχνετε ζεστό πάνω στα μελομακάρονα και κουνάτε το ταψί πέρα - δώθε να τα σκεπάσει και λίγο. Από πάνω με ένα κουτάλι ρίχνετε το υπόλοιπο μέλι και τα στολίζετε με λίγο τριμμένο καρύδι. Τα αφήνετε έτσι όλο το βράδυ.
Το πρωί θα δείτε ότι το σιρόπι που έμεινε στο ταψί είναι ελάχιστο και πηχτό. Τα μελομακάρονα  έχουν πιεί όσο θέλανε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου