Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
500 γρ. γάλα
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη(η αρχική συνταγή έχει 250 γρ.)
100 γρ. βούτυρο
40 γρ. μαγιά
ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. κανέλα
Για τη γέμιση
2 κουβερτούρες
60 γρ. βούτυρο
60 γρ. τριμ. φουντούκι
1 αυγό για το άλλειμα του τσουρεκιού
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τη μαγιά,100 γρ. γάλα,3-4 κ.σ. ζάχαρη και 3-4 κ.σ. αλεύρι.Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε να ασπρίσουν.
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50C.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και δουλεύουμε τη ζύμη να γίνει μαλακή και να κολλάει ελαφρά.Αλλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με μια κ.σ. λάδι και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και με μια μεγάλη πετσέτα.Βάζουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί η ζύμη.
Αφού φουσκώσουμε τη ζύμη τη χωρίζουμε σε τρία μέρη.σκεπάζουμε τα δύο και δουλεύουμε με το τρίτο κομμάτι.Το κόβουμε στα δύο και τα ανοίγουμε ένα κάθε φορά σε μακρόστενο φύλλο.Απλώνουμε το 1/6 της γέμισης και τυλίγουμε ρολό.Παίρνουμε τα δύο ρολλά τα πλέκουμε σε πλεξίδα.Την τοποθετούμε σε μακρόστενη φόρμα του κέικ.Κάνουμε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φόρμες μακρόστενες,στρογγυλές με τρύπα στη μέση ή πιο απλά τα βάζουμε στα ταψιά του φούρνου.Τις φόρμες τις λαδώνουμε ενώ το ταψί του φούρνου το καλύπτουμε με λαδόκολλα.
Βάζουμε τις φόρμες με τη ζύμη στο φούρνο να φουσκώσουν.Αφού φουσκώσει η ζύμη τη βγάζουμε από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180C. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και αλλείφουμε προσεχτικά την επιφάνεια των τσουρεκιών.Ψήνουμε για 30 λεπτά.Δοκιμάζουμε το ψήσιμο με οδοντογλυφίδα.Βάζουμε τα τσουρέκια σε σχάρα να κρυώσουν και τα τυλίγουμε με μεμβράνη.
Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση σοκολάτας λιώνετε 300γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 300 γρ. κρέμα γάλακτος και περιχύνετε τα τσουρέκια.Σε αυτή την περίπτωση δεν τυλίγετε με μεμβράνη αλλά σκεπάζετε με σίτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου