English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

15 Μαΐου 2013

Πρέτσελ(pretzel)

Δοκιμάστε αυτή την καταπληκτική συνταγή για πρετσελ.Όσοι τη δοκιμάσαμε ενθουσιαστήκαμε με το αποτέλεσμα.
 
 



Yλικά

1/2 λίτρο γάλα
2 φακελάκια μαγιά
1/2 φλυτζ. τσ. ζεστό νερό
1/2 φλυτζ. τσ. ζάχαρη
1 κοφτό κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. αλάτι
1/4 του φλυτζ. τσ. ελαιόλαδο
4-5 φλυτζ. του τσ. αλεύρι
Καλαμποκάλευρο για να πασπαλίσετε το ταψί
1 λίτρο νερό
1 ασπράδι αυγού
Χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα


 

Εκτέλεση

-Ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να το βράσετε
-Αναμιγνύετε το ζεστό νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χλιαρό γάλα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το λάδι μέσα σε ένα μπωλ
-Προσθέτετε 3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει χυλός. Το αφήνετε να φουσκώσει για 45΄μέχρι ότου διπλασιαστεί σε όγκο.

 


-Ρίχνετε κατόπιν το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνετε 10΄περίπου σε αλευρωμένη επιφάνεια.
-Κόβετε τη ζύμη σε κομμάτια και σχηματίζετε με το κάθε κομμάτι της ζύμης μία κορδέλα μήκους 10-20 εκ. Φτιάχνετε τα pretzel ως εξής: Πιάνετε το κάθε κομμάτι από τις δύο άκρες και τις γυρίζετε προς το κέντρο σε σχήμα καρδιάς που στο τέλος καταλήγει σε έναν κόμπο σαν "χ", έτσι ώστε το ψωμάκι ν' αποκτήσει το χαρακτηριστικό σχήμα με τις τρεις τρύπες. Αφήνετε τα pretzel να ξεκουραστούν για 10΄περίπου.
-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220ο C και πασπαλίζετε ένα ρηχό ταψί με καλαμποκάλευρο. Βράζετε 1 λίτρο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ζεματάτε τα pretzel για 30 δευτερόλεπτα και τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα. Τα τοποθετείτε στο ταψί.
-Αλείφετε τα pretzel με ασπράδι αυγού και πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι. Τα ψήνετε 15΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου