English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12 Ιανουαρίου 2012

Linzer torte

 
                    Υλικά
150 g αλεύρι
200 g ασπρισμένα και τριμμένα αμύγδαλα
100 g ζάχαρη
150 g βούτυρο από το ψυγείο κομμένο σε κύβους
2 κρόκοι αβγών
1 κ.γ. κανέλα (τριμμένη)
½ κ.γ. γαρύφαλλο (τριμμένο)
Το ξύσμα 1 λεμονιού
200 g μαρμελάδα φραγκοστάφυλο
50 g αμύγδαλα σε λεπτές φέτες
                  Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα τριμμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τα κανελογαρύφαλα, και το ξύσμα λεμονιού. Κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε τον 1 κρόκο αβγού.
Ρίχνουμε τους κρύους από το ψυγείο κύβους του βουτύρου και τους τρίβουμε μαζί με τον κρόκο και το μίγμα του αλευριού, μέχρι να ενωθούν όλα τα συστατικά ομοιόμορφα σε ζύμη, την οποία στη συνέχεια τυλίγουμε σε σελοφαν και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 23 cm με σούστα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τα 2/3 της ζύμης στον πάτο της φόρμας με το χέρι μας.
Απλώνουμε πάνω στη ζύμη την μαρμελάδα, αφήνοντας ένα δάχτυλο κενό στις άκρες.
Χωρίζουμε στη μέση την υπόλοιπη ζύμη και με το ένα κομμάτι φτιάχνουμε μπαστουνάκια στο πάχος ενός μολυβιού και τα ταχτοποιούμε πάνω στην τάρτα δικτυωτά, έτσι όπως κάνουμε και στην πάστα-φλώρα.
Το δεύτερο κομμάτι το πλάθουμε σε μεγάλο κορδόνι και το τοποθετούμε περιμετρικά της τάρτας και πάνω στο κενό που έχουμε αφήσει (όπως φωτο).
Πιέζουμε ελαφρά και απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια του δικτυωτού τον άλλο κρόκο αβγού. Απλώνουμε τα φυλλίδια του αμυγδάλου.
Ψήνουμε την τάρτα για 45 λεπτά μέχρι να πάρει ένα απαλό καστανό χρώμα. Την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου