Σελίδες

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

24 Δεκεμβρίου 2011

Ελάφι Χριστουγεννιάτικο της Σοφίας

    Υλικά
1 κιλό ελάφι½ κιλό κόκκινο κρασί
1 κρεμμύδι1 πράσινη πιπεριά
1 καρότο1 φλ. τσαγιού cranberrie200 γρ. βερίκοκα300 γρ. κάστανα 250 γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
½ φλ. τσαγιού κουκουνάρι
100 γρ. σόγια σος
300 γρ. κονιάκ
6 καρφάκια γαρύφαλλου
3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 σκελ. σκόρδο
δενδρολίβανοθυμάρι,4 φύλλα δάφνης
ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι,μπαχάρι
Εκτέλεση


Η συνταγή που σας προτείνω σήμερα, είναι πολύ νόστιμη, πολύ γλυκιά, πολύ ζουμερή, πολύ αρωματική.
Ξεκινάμε από την προηγούμενη μαρινάροντας το κρέας, το οποίο έχουμε κόψει σε χοντρά κομμάτια. Τη μαρινάδα τη φτιάχνουμε ως εξής: σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε δενδρολίβανο, δύο φύλλα δάφνης, θυμάρι, γαρύφαλλο, μπαχάρι, πιπέρι, ένα καρότο, ένα κρεμμύδι, μία πράσινη πιπεριά κομμένα όλα στα τέσσερα, μία σκελίδα σκόρδο, αλάτι, μαύρο πιπέρι και όλο το κρασί. Βουτάμε τα κομμάτια το κρέας και τ’ αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν και ν’ απορροφήσουν τα υπέροχα αρώματα.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε καλά για να μη βγάλει υγρά στο σοτάρισμα και μας καθυστερήσει. Σε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο. «Σβήνουμε» με το κονιάκ και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα,τα βερίκοκα,τα cranberries,τα κάστανα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και σε κόκκους, δύο φύλλα δάφνης, δενδρολίβανο και λίγη σόγια σος. Ανακατεύουμε καλά, το αφήνουμε για λίγο να τραβήξει τα υγρά του και μετά βάζουμε νερό, μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα (αν σε μία ώρα το κρέας μας δεν έχει μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε λίγο ακόμη νεράκι).
Για να δέσουμε τη σάλτσα του, ρίχνουμε το κορν-φλάουρ το οποίο έχουμε διαλύσει σε λίγο νεράκι μέσα στο ζουμί και ανακατεύουμε. Το φαγητό μας είναι έτοιμο. Σερβίρεται τέλεια με λαχανικά και ρύζι.
   Παραλλαγή της συνταγής:Αφού βράσει το φαγητό προσθέτουμε 3 κ.σ. μαρμελάδα βατόμουρου και βράζουμε για λίγο να δέσει το φαγητό.Το βατόμουρο συνδυάζεται τέλεια με το ελάφι, δένει τη σάλτσα και δίνει μια καταπληκτική γεύση στο φαγητό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου