Σελίδες

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

Ξέρω ότι πολλές από μας αποφεύγουμε τη γαλοπούλα τα Χριστούγεννα γιατί το κρέας της είναι στεγνό και άνοστο.Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και θα αλλάξετε γνώμη.Φέτος λοιπόν ειδικά αν έχετε 10-12 καλεσμένους και θέλετε να τους εντυπωσιάσετε αλλά και να έχετε ένα νόστιμο κρέας στο τραπέζι σας ετοιμάστε αυτή τη γαλοπούλα.


 

ΥΛΙΚΑ
1 γαλοπούλα 4 κιλά
¼ φλυτζάνι τσαγιού χυμό λεμόνι
½ φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
½ φλυτζάνι τσαγιού μαγειρικό λίπος λιωμένο
αλάτι
πιπέρι

Για τη γέμιση:
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
τα συκωτάκια του πουλιού ψιλοκομμένα
1 κιλό κάστανα ψητά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¾ φλυτζανιού τσαγιού κονιάκ και λίγο για το μούσκεμα των δαμάσκηνων και των βερύκοκκων
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καστανό
6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
12 μαύρα ξερά δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους
8 ξερά βερύκοκκα
50γρ. σταφίδες μαύρες
50γρ. σταφίδες ξανθές
2 κουταλιές κουκουνάρι
1 ξύλο κανέλας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλάκια θυμάρι
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τις ενέσεις:
50ml ή κυβικά εκατοστά κονιάκ
50ml χυμό πορτοκαλιού
25ml χυμό λεμονιού
50 gr. βούτυρο λιωμένο
μεγάλη σύριγγα (των 20ml)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήστε τα κάστανα στο φούρνο ή την ψηστέρια. Αυτή τη δουλειά μπορείτε να την κάνετε από την προηγούμενη μέρα ή ακόμη καλύτερα κάτι που κάνω τα τελευταία χρόνια να τα πάρετε από έναν καστανά! Αν τα ψήσετε εσείς καθαρίστε τα όσο είναι ζεστά, γιατί έτσι ξεφλουδίζονται ευκολότερα. Κόψτε τα στα τέσσερα.  Σε ένα μπωλ μουσκέψτε τα βερύκοκκα και τα δαμάσκηνα σε κονιάκ για 1 ώρα. Μετά το πέρας της 1 ώρας βγάλτε τα και κόψτε τα σε κομματάκια.
Καθαρίστε τη γαλοπούλα και αφαιρέστε τα εντόσθια. Πλύντε την με άφθονο νερό και βάλτε την ανάποδα να στραγγίξει. Τα συκωτάκια ψιλοκόψτε τα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σωτάρετε τον κιμά, το κρεμμύδι και τα συκωτάκια. Στη συνέχεια προσθέστε το ρύζι και σωτάρετε για λίγο ακόμη. Σβήστε με το κονιάκ και προσθέστε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ξύλο της κανέλας, το θυμάρι και λίγο ζεστό νερό. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοψήστε τη γέμιση για λίγο. Στη συνέχεια προσθέστε τα κάστανα, τα βερύκοκκα, τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες το μαϊντανό και το κουκουνάρι.
Προσθέστε κατά δαστήματα λίγο ζεστό νερό, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.
Πασπαλίστε την κοιλιά της γαλοπούλας με αλάτι και πιπέρι και γεμίστε την με το μίγμα του κιμά. Μην την παραγεμίσετε, γιατί η γέμιση φουσκώνει και υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει το πουλί.
Ράψτε με χοντρή βελόνα και νήμα το άνοιγμα της κοιλιάς και δέστε τα μπούτια με την ουρά και τις φτερούγες με το σώμα.
Αναμείξτε σε ένα φλυτζάνι το βούτυρο, το κονιάκ, το χυμό λεμόνι και το χυμό πορτοκάλι και κάντε ενέσεις με το μίγμα αυτό στη γαλοπούλα σε διάφορα σημεία ανασηκώνοντας το δέρμα του πουλιού με τα δάχτυλά σας.

Βάλτε σε μια κούπα τη λιωμένη μαργαρίνη, το χυμό πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού και αλείψτε το πουλί παντού. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο τη γαλοπούλα, τοποθετήστε την πάνω σε σχάρα και ψήστε την σε μέτριο φούρνο στους 160ο C, υπολογίζοντας μία ώρα για κάθε κιλό γαλοπούλας. Από κάτω από τη σχάρα βάλτε ένα ταψί το οποίο πρέπει να προσέχετε να έχει πάντα νερό για να μην καεί. Κατά διαστήματα ανοίξτε πολύ προσεκτικά το αλουμινόχαρτο, γιατί ο ατμός που θα βγει μπορεί να σας κάψει, και αλείψτε πάλι τη γαλοπούλα με το μίγμα μαργαρίνης.
Περίπου 15’ πριν το τέλος αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, ρίξτε αλάτι στο υπόλοιπο μίγμα μαργαρίνης που έχει μείνει, αλείψτε τη γαλοπούλα, δυναμώστε το φούρνο και αφήστε την να ροδοκοκκινίσει.
Αφήστε την λίγο να σταθεί πριν την κόψετε, για να μπορεί να κοπεί καλύτερα. Τη γέμιση που περίσσεψε, σερβίρετέ την χωριστά σε ένα μπωλ.

Tip: -Τη γαλοπούλα τη φτιάχνω από το προηγούμενο απόγευμα, παραλείποντας  το ψήσιμο. Έτσι ανήμερα το πρωί δεν έχω το άγχος να ξυπνήσω ξημερώματα να φτιάξω τη γαλοπούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου