English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

7 Δεκεμβρίου 2011

Τούρτα κάστανο




 παντεσπάνι
  • 5 αβγά
  • 140 γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ κακάο καλής ποιότητας
  • 140 γρ ζάχαρη κρυσταλλική.
 γέμιση κρέμας κάστανου
  • 250γρ κάστανα καθαρισμένα και βρασμένα (για ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα βρασμένα)
  • 200γρ γλυκός πουρές κάστανου (τον βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ τις γιορτές, οπότε για τώρα χρησιμοποίησα την ‘μαρμελάδα’ κάστανο της Bonne Mamman)
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
 γλάσο σοκολάτας
  • 200γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 70% κακάο
 σιρόπι
  • 100 γρ νερό
  • 100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 γρ ρούμι (ή άλλο λικέρ/ποτό της αρεσκείας σας)
Παντεσπάνι
  1. Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι και το κακάο.
  2. Μέ ένα μίξερ (χειρός ή μεγάλο) χτυπήστε καλά τη ζάχαρη και τα αβγά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  3.  Προσεχτικά προσθέστε το αλέυρι ανακατεύοντας με μιά σπάτουλα να γίνει ομοιογενές μείγμα.
  4. Βάλτε το μείγμα σε φόρμα 20 εκ και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά περίπου. Αφήστε το να κρυώσει και κόψτε το προσεχτικά σε τρείς δίσκους.
  5. Σημείωση: για να κόψουμε το παντεσπανι καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο μαχαίρι με λεπτά δόντια. Εναλλακτικά, μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε τρεις φόρμες και να το ψήσουμε ξεχωριστά για λιγότερο όμως χρόνο.
Κρέμα κάστανου
  1. Λιώστε τα κάστανα με ένα πιρούνι έτσι ώστε να είναι κρεμώδη αλλά όχι εντελώς λεία. Είναι ωραίο να αισθάνεται κανείς τα κομματάκια κάστανου όσο τρώει την τούρτα.
  2. Με ένα μίξερ χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να μοιάζει με γιαούρτι, αλλά πριν να γίνει σαντιγύ. Προσθέστε τον πουρέ με την κρέμα κάστανου και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει αφράτο.
  3. Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά να σφίξει.
Σιρόπι
  1. Βράστε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά. Προσθέστε το ρούμι/άλλο ποτό και αφήστε το να κρυώσει.
Σοκολάτα γκανάζ
  1. Βάλτε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετέ τη μέχρι τους 90°C ή λίγο πριν βράσει.
  2. Προσθέστε τα κομματάκια σοκολάτας γρήγορα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Μην χρησιμοποήσετε σύρμα, γιατί η σοκολάτα θα χάσει τη γυαλάδα της. Το μείγμα πρέπει να είναι παχύ σαν τυρί κρέμα.
Συναρμολόγιση
  1. Βρέχτε το πρώτο παντεσπάνι της βάσης με λίγο από το σιρόπι (με το 1/3 για την ακρίβεια).
  2. Μοιράστε τη μισή κρέμα με το κάστανο, απλώστε τη από πάνω και καλύψτε τη με το δεύτερο παντεσπάνι.
  3. Ξαναβρέχτε το με το σιρόπι και απλώστε και την τελευταία ποσότητα κρέμας κάστανου.
  4. Τελειώστε με το τρίτο παντεσπάνι, το οποίο και αυτό θα το βρέξετε με το τελευταίο από το σιρόπι.
  5.  Με μια σπάτουλα καλύψτε την τούρτα με την γκανάζ. Για να διευκολυνθείτε, μπορείτε πριν από την επικάλυψη να βάλετε την τούρτα στο ψυγείο. Διακοσμήστε ανάλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου